Friday, 5 June 2020

Σπιτικό δροσιστικό iced tea


Όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει, τι καλύτερο από ένα απολαυστικό παγωμένο τσάι που μας ξεδιψά και μας τονώνει; 

Μέθοδος Εκτέλεσης:
Πανεύκολα και πολύ γρήγορα, μπορείτε να φτιάξετε το πιο γευστικό και δροσιστικό σπιτικό iced tea!
Σε μία πυρίμαχη κανάτα (ή άλλο σκεύος) προσθέτουμε 1 λίτρο νερό που μόλις βράσαμε.
Έπειτα προσθέτουμε τη φλούδα από ένα λεμόνι και 15γραμ χύμα πράσινο τσάι με αποξηραμένα φρούτα (όσο το νερό είναι ακόμα ζεστό) και τα αφήνουμε να απελευθερώσουν τη γεύση και το άρωμα τους για περίπου 3-4 λεπτά (ή όση ώρα αναγράφεται στη συσκευασία που αγοράσαμε).
Στη συνέχεια αφαιρούμε το τσάι και τη φλούδα του λεμονιού και προσθέτουμε τη ζάχαρη(ή άλλη γλυκαντική) ανακατεύοντας παράλληλα καλά μέχρι η ζάχαρη να διαλυθεί. Αφήνουμε το μείγμα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Στη συνέχεια προσθέτουμε φέτες λεμονιού και ροδάκινου (προαιρετικά), ή όποιου άλλου φρούτου μας αρέσει. Τοποθετούμε την κανάτα στο ψυγείο για όση ώρα χρειάζεται μέχρι το τσάι να κρυώσει.
Σερβίρουμε σε ποτήρια με πάγο και φρούτα και απολαμβάνουμε το καλύτερο σπιτικό iced tea.

Η πρόταση μας για το τσάι είναι εξωτικό πράσινο Tropical (πράσινο τσάι με αποξηραμένα καλοκαιρινά φρούτα) που μπορείτε να βρείτε σε ενημερωμένα καταστήματα πώλησης τσαγιού.
Περιέχει εξαιρετικό πράσινο και λευκό τσάι , αποξηραμένα φρούτα(παπάγια, ανανά, φράουλα, σμέουρα) και άνθη τριαντάφυλλου και μολόχας.

Tuesday, 2 June 2020

Τα οφέλη της Εχινάκειας -Purple coneflower

Η  εχινάτσια ή εχινάκεια (echinacea) είναι ένα από τα πιο κοινά φυτά που χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και την προστασία από τις ιώσεις. 

Ανήκει στην οικογένεια Asteraceae και είναι ιθαγενές φυτό της Βορείου Αμερικής που ευδοκιμεί στις ΗΠΑ και στον Καναδά.  Χρησιμοποιούνταν από τους Ινδιάνους για την θεραπεία πολλών ασθενειών αλλά και ως φάρμακο για τα τσιμπήματα των φιδιών, τους κολικούς και άλλες μολύνσεις.
Το όνομα του φυτού προέρχεται από το αρχαιοελληνικό «έχινος», που σημαίνει σκαντζόχοιρος,  εξαιτίας των αγκαθιών που έχει στα άνθη του.

Από τα εννιά συνολικά είδη του φυτού, τρία από αυτά εμφανίζουν φαρμακολογικό ενδιαφέρον, η Echinacea purpurea, η Echinacea pallida και η Echinacea angustifolia.
Από τα τρία, το είδος με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η Echinacea purpurea για την οποία έχουν γίνει και οι περισσότερες μελέτες.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΕΧΙΝΑΚΕΙΑΣ

1.      Προστατεύει από το κρυολόγημα ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Με την λήψη εχινάκειας για μερικές εβδομάδες, διεγείρεται το ανοσοποιητικό σύστημα, ενεργοποιούνται τα λευκά αιμοσφαίρια θωρακίζοντας έτσι τον οργανισμό και προστατεύοντας τον από τα χειμερινά κρυολογήματα και ιώσεις. Μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη εχινάκειας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης κρυολογήματος κατά περισσότερο από 50% και να μειώσει τη διάρκεια των κρυολογήματος κατά μια και μισή ημέρα.

2.       Μειώνει τα επίπεδα σάκχαρού στο αίμα. Μελέτη για το  εκχύλισμα του είδους Echinacea purpurea έδειξε ότι καταστέλλει τα ένζυμα που αφομοιώνουν τους υδατάνθρακες, μειώνοντας έτσι την ποσότητα ζάχαρης που εισέρχεται στο αίμα.

3.       Μειώνει το άγχος.  Έρευνα έχει αποκαλύψει ότι τα αλκαμίδια που βρίσκονται στο φυτό συμβάλουν στη μείωση των συναισθημάτων του άγχους.

4.       Έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες. Δρα κατά του Staphylococcus aureus που προκαλεί δερματικές λοιμώξεις και ανακουφίζει από τα συμπτώματα της ερεθισμένης ουροδόχου κύστης και των σχετικών βακτηριακών λοιμώξεων.

5.       Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Βοηθάει στην ανακούφιση του  πόνου  που προκαλεί η αρθρίτιδα και από ενοχλήσεις του στομάχου από  γαστρίτιδα.

6.       Έχει δερματολογική δράση. Μπορεί να βοηθήσει στην ελάττωση της ακμής και της περαιτέρω φλεγμονής που αυτή προκαλεί. Μελέτη έδειξε ότι οι αντιβακτηριακές ιδιότητες της εχινάκειας καταστέλλουν την ανάπτυξη του Propionibacterium, μιας κοινής αιτίας της ακμής. Ομοίως, μια κρέμα που περιέχει εκχύλισμα Echinacea purpurea αποδείχθηκε ότι βελτιώνει τα εκζέματα και βοηθά στην αποκατάσταση του λεπτού, προστατευτικού εξωτερικού στρώματος του δέρματος.


Η εχινάκεια μπορεί να καταναλωθεί ως αφέψημα είτε μόνη της είτε σε συνδυασμό με άλλα βότανα.

Για την παρασκευή αφεψήματος προσθέτουμε 1-2 κουταλιές κομμένης  ρίζας  σε ένα φλιτζάνι νερό ώστε να εκχυλιστεί για 10-15 λεπτά. Εάν επιθυμούμε προσθέτουμε μία γλυκαντική ύλη πχ μέλι, στέβια ή ζάχαρη. Το αφέψημα είναι έτοιμο για κατανάλωση!!!

Thursday, 28 May 2020

Παγωμένο πράσινο τσάι Karteraki με δίκταμο και θυμάρι


Tο παγωμένο πράσινο τσάι είναι το καλύτερο δροσιστικό αφέψημα που μπορούμε να επιλέξουμε αφού εκτός από το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού, μπορούν να προστεθούν αρωματικά βότανα και μυρωδικά όπως μέντα, δυόσμο, λουίζα ή λεβάντα αλλά κι αρωματικές φλούδες εσπεριδοειδών από πορτοκάλι, λάιμ ή λεμόνι για να γίνει πιο ενδιαφέρουσα η απλή και διακριτική γεύση του πράσινου τσαγιού.
Παρακάτω μια αγαπημένη συνταγή για ένα δροσερό τσάι:
1 φακελάκι πράσινο τσάι Karteraki με δίκταμο και θυμάρι.
½ φλ. βραστό νερό , 2-3 φυλλαράκια δυόσμου, μέντας ή  λουίζας,  φλούδα από ½ λεμόνι, λάιμ ή πορτοκάλι, 1 κ.σ. μέλι ή άλλο φυσικό γλυκαντικό, παγάκια.

Ακολουθήστε μας στο facebook



Thursday, 21 May 2020

Μπαχαρικά νόστιμα και πολύτιμα για την υγεία



Τα μπαχαρικά είναι οι σύμμαχοί μας στην καύση του λίπους!
Χαρίζουν επιπλέον γεύση, άρωμα και νοστιμιά στο φαγητό μας, ενώ μας βοηθούν να μειώσουμε την κατανάλωση αλατιού -που συμβάλλει στην κατακράτηση υγρών- και στον έλεγχο του βάρους μας.
Ο λόγος για τα νόστιμα και πολύτιμα για την υγεία και τη σιλουέτα μας μπαχαρικά, τα οποία, αν προσθέσουμε στο διαιτολόγιό μας, θα μας βοηθήσουν να χάσουμε λίπος, να κάνουμε περισσότερες καύσεις και φυσικά να αισθανόμαστε καλύτερα.

Sunday, 17 May 2020

Επιστροφή στην κανονικότητα με ένα φλυτζάνι χαμομήλι

Ένα φλυτζάνι χαμομήλι

🌼Η χρήση του χαμομηλιού ως φυτικού ιάματος χρονολογείται από την αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη.
Το χαμομήλι -Matricaria recutita- έχει χρησιμοποιηθεί ως παραδοσιακό φυτικό ίαμα για την ηρεμιστική δράση του εδώ και αιώνες.

Η χρήση του χαμομηλιού για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και του άγχους τεκμηριώνεται σε αρκετές περιοχές της Ευρώπης.

Έτσι το χαμομήλι χρησιμοποιείται για θεραπεία συμπληρωματικής και εναλλακτικής ιατρικής για τα συμπτώματα του άγχους , της κατάθλιψης και του στρες από ένα μεγάλο αριθμό ατόμων και παρόλο που πολλά βότανα έχουν προταθεί ως θεραπείες για τα συμπτώματα άγχους , μια πλειάδα ελεγχόμενων δοκιμών δίνει τα σκήπτρα στο χαμομήλι , πιστοποιώντας την αγχολυτική και αντικαταθλιπτική του δράση.

Tuesday, 14 April 2020

ΑΥΓΑ ΒΑΜΜΕΝΑ ΜΕ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ!


Το Πάσχα πλησιάζει μαζί με όλες τις παραδόσεις που το συνοδεύουν. Μία από αυτές είναι το βάψιμο των αυγών.
Χρησιμοποιώντας φυσικά υλικά αποφεύγουμε την χρήση χρωστικών του εμπορίου για το βάψιμο των αυγών. Ναι, ναι ΦΥΣΙΚΑ. Με αυτόν τον τρόπο δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος κατανάλωσής τους από μικρά παιδιά αλλά και μεγάλους!

Η τεχνική που ακολουθείται για οποιοδήποτε υλικό είναι η παρακάτω:
🐣Φέρνουμε σε βρασμό 1 λίτρο νερό και στη συνέχεια προσθέτουμε τα υλικά ανάλογα με το επιθυμητό χρώμα.
🐣Μειώνουμε την θερμότητα και βράζουμε για περίπου 30 λεπτά. Αν επιθυμείτε πιο έντονο χρώμα παρατείνετε την διάρκεια του βρασμού. Προσοχή το χρώμα των αυγών θα είναι λιγότερο έντονο από το χρώμα που βλέπετε.
🐣Απομακρύνουμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. Προσθέτουμε 2 – 3 κουταλιές της σούπας λευκό ξύδι και ανακατεύουμε.
🐣Μεταφέρουμε το υγρό σε ένα βάζο κατά προτίμηση να κλείνει ερμητικά και μόλις έρθει σε θερμοκρασία δωματίου προσθέτουμε τα αυγά.
🐣Αφήνουμε τα αυγά στο υγρό αρκετή ώρα μέχρι να πάρουν την επιθυμητή ένταση του χρώματος. Ενδεικτικά μπορείτε να το αφήσετε κατά την διάρκεια της νύχτας.
🐣Όταν απομακρύνουμε τα αυγά από το βάζο, τα αφήνουμε να στραγγίξουν και αν επιθυμούμε περνάμε με ένα χαρτί στο οποίο έχουμε βάλει λίγο ελαιόλαδο για να αποκτήσουν γυαλιστερή όψη.

🥚ΡΟΖ ΧΡΩΜΑ
Για να αποκτήσουν τα αυγά ροζ χρώμα προσθέστε στο νερό σκόνη παντζαριού.
🥚ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΧΡΩΜΑ
Για να αποκτήσουν τα αυγά πορτοκαλί χρώμα μπορείτε να προσθέσετε είτε ξεχωριστά μπαχαρικά που περιέχουν υποκίτρινή χρωστική, όπως είναι ο Κουρκουμάς Σκόνη, ο κρόκος Κοζάνης, η Πάπρικα, το Τσίλι ή σκόνη καρότου ή εναλλακτικά ένα μείγμα από αυτά ανάλογα την ένταση του χρώματος που επιθυμείτε.
🥚ΠΡΑΣΙΝΟ ΧΡΩΜΑ
Για να αποκτήσουν τα αυγά πράσινο χρώμα προσθέστε στο νερό σκόνη Σπιρουλίνας είτε Σκόνη Χλωρέλλας είτε Σκόνη Matcha (είτε μείγμα των δύο συστατικών.)
🥚ΜΠΛΕ ΧΡΩΜΑ
Για να αποκτήσουν τα αυγά μπλε χρώμα προσθέστε στο νερό μείγμα από blueberries και blackberries.
🥚ΚΟΚΚΙΝΟ ΧΡΩΜΑ
Για να αποκτήσουν τα αυγά κόκκινο χρώμα προσθέστε στο νερό κομμάτια ρίζας του φυτού «Ριζάρι».

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟ ΧΑΛΒΑ ΜΕ karteraki CHAI!

Ευχαριστούμε τη φίλη μας Έλλη για την φανταστική συνταγή της:



Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι ένα από τα κλασικά σπιτικά γλυκά της Σαρακοστής. Είναι ένα εύκολο επιδόρπιο, νόστιμο και ιδιαίτερα θρεπτικό λόγω των καλών λιπαρών που περιέχει. Εμείς θα σας παρουσιάσουμε μία διαφορετική εκδοχή του παραδοσιακού σιμιγδαλένιου χαλβά εξίσου νόστιμη. Ίσως σας φανεί περίεργο αλλά προτείνουμε την προσθήκη του βοτανικού μας αφεψήματος Karteraki chai στο γλυκό αυτό, το οποίο ταιριάζει απόλυτα και δένει με τα υπόλοιπα υλικά.
Δοκιμάστε το !!!
ΥΛΙΚΑ
• 1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
• 1 φλιτζάνι τσαγιού σιμιγδάλι χοντρό
• 1 φλιτζάνι τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
• 4 -5 κ.σ. ξηρούς καρπούς της αρεσκείας σας (ψιλοκομμένους ή αλεσμένους)
Για το σιρόπι:
• 4 φλιτζάνια τσαγιού νερό
• 2 φλιτζάνια τσαγιού μέλι ή 2 ½ φλιτζάνια ζάχαρη καστανή
• 3 καρφάκια γαρίφαλο
• 1 κ.σ. κανέλα
• 1 teabag καρτεράκι αρωματικό chai

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Σε μία φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο καλά και ρίχνουμε το σιμιγδάλι.
2. Ανακατεύουμε συνεχώς έως ότου καβουρδιστεί καλά σε σιγανή φωτιά.
3. Αφού καβουρδιστεί το σιμιγδάλι ρίχνουμε τους ξηρούς καρπούς.
4. Ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά και μόλις είναι έτοιμο αποσύρουμε από τη φωτιά.
5. Σε μία άλλη κατσαρόλα στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι προσθέτοντας το νερό, το μέλι (ή τη ζάχαρη), την κανέλα και το γαρίφαλο.
6. Αφού αρχίσει ο βρασμός, τα αφήνουμε για 5 λεπτά και όταν είναι έτοιμο αποσύρουμε από τη φωτιά.
7. Προσθέτουμε το teabag καρτεράκι αρωματικό chai και το αφήνουμε για 3 - 4 λεπτά. Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε teabag μέντας ή λουϊζας καθώς έχει ένα ελαφρύ όξινο άρωμα.
8. Προσθέτουμε σιγά - σιγά το σιρόπι με μία κουτάλα στο μείγμα του χαλβά και σκεπάζουμε με μία πετσέτα και με το καπάκι της κατσαρόλας για να κρυώσει, ώστε να γίνει σπειρωτός.
9. Τον τοποθετούμε σε μία φόρμα της αρεσκείας μας.
                                                                                      Καλή απόλαυση!!!










Κρητικά Βότανα νέας εσοδείας 2023

 Ξεκίνησε η συγκομιδή των κρητικών βοτάνων, εσοδείας 2023. Η παρατεταμένη ανομβρία του χειμώνα επηρέασε σημαντικά τη παραγωγή και οι ελάχισ...