Friday 28 August 2020

Μαντζουράνα - η γλυκιά αδερφή της ρίγανης

 


Η Μαντζουράνα είναι ένα πολυετές φυτό, το οποίο ανήκει στην ίδια κατηγορία με την Ρίγανη. Είναι μέλος της οικογένειας των Χειλανθών (Lamiaceae) και θα την συναντήσετε με το λατινικό όνομα Origanum majorana. Έχει μικρά και χνουδωτά φύλλα και λευκά άνθη με έντονο άρωμα.

Αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά καρυκεύματα καθώς χρησιμοποιείται ευρέως στην μαγειρική σε συνδυασμό με άλλα γνωστά κρητικά βότανα όπως είναι η Ρίγανη, η Θρύμπα, το Δενδρολίβανο κ.τ.λ. Παρόλο που ανήκει στην ίδια κατηγορία με την Ρίγανη, έχει πιο γλυκιά και ελαφριά γεύση. Πέρα όμως από αυτή την χρήση η Μαντζουράνα λόγω της σύστασης της αποτελεί από τα πιο σημαντικά φαρμακευτικά φυτά τόσο στον κλάδο της φαρμακευτικής όσο και στην αρωματοποιία.

ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΑΣ:

H μαντζουράνα έχει πολλά οφέλη για την υγεία, καθώς αποτελείται από πολλά μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες. Παρακάτω παρατίθενται κάποια από τα σημαντικότερα οφέλη της Μαντζουράνας:

1.       ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ:

Καθώς η μαντζουράνα αποτελεί μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, το αφέψημά της μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της καρδιάς καθώς και άλλων σημαντικών οργάνων από ασθένειες. Επίσης, η εισπνοή του αιθέριου ελαίου βοηθάει στην ηρεμία του νευρικού συστήματος του σώματος έχοντας θετική επίδραση στην καρδιά μειώνοντας την αρτηριακή πίεση.

 

2.       ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ:
Η Μαντζουράνα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ, η οποία παίζει βασικό ρόλο στην οικοδόμηση της οστικής μάζας, συμβάλλοντας στην πρόληψη της εμφάνισης διαταραχών των οστών όπως η οστεοπόρωση.

 

3.       ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ:
Το αιθέριο έλαιο της Μαντζουράνα είναι μια εξαιρετική θεραπεία για τον μυϊκό πόνο, τους σπασμούς και τους πονοκεφάλους έντασης. Σε συνδυασμό με κάποιο έλαιο της προτίμησης σας κάντε μασάζ στα προσβεβλημένα μέρη του σώματός σας για άμεση ανακούφιση.

 

4.       ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΠΕΠΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ:

Τα φύλλα μαντζουράνας δρουν ως καταπραϋντικό τονωτικό που βοηθά στη βελτίωση της λειτουργίας του πεπτικού συστήματος. Μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική πρόσληψη τσαγιού Μαντζουράνας βοηθά τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τις διατροφικές διαταραχές.

 

5.       ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑΤΟΣ:
Βοηθάει στη χαλάρωση του φλέγματος και της βλέννας, συμβάλλοντας στην αποβολή του. Η σαπωνίνη που βρίσκεται σε αυτό το βότανο έχει αποσυμφορητικές ιδιότητες και βοηθά στην ανακούφιση του στήθους. Ως αποτέλεσμα χρησιμοποιείται συχνά στη θεραπεία αναπνευστικών προβλημάτων όπως άσθμα, ιγμορίτιδα, βρογχίτιδα και βήχας.

 

6.       ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ:
Τα φύλλα μαντζουράνας καθώς και τα αιθέρια έλαια που λαμβάνονται από αυτά χρησιμοποιούνται συχνά σε πολλά καλλυντικά προϊόντα όπως λοσιόν, κρέμες και σαπούνια. Λόγω των αντιοξειδωτικών, αντιμικροβιακών και αντιμυκητιακών ιδιοτήτων, η Μαντζουράνα συμβάλει στην αποφυγή της εμφάνισης πρόωρων σημείων γήρανσης, χρησιμοποιείται ως θεραπεία για διάφορες δερματικές παθήσεις όπως ακμή, σπυράκια, εξανθήματα, ψωρίαση και έκζεμα. Επίσης χρησιμοποιείται σε θεραπείες τραυμάτων είτε μυκητιακές λοιμώξεις.

ΔΙΑΦΟΡΕΣΧΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΑΣ:

1.       Η Μαντζουράνα χρησιμοποιείται ευρέως στην μαγειρική ως καρύκευμα. Είτε φρέσκια είτε αποξεραμένη, δίνει ένα ελαφρύ και γλυκό άρωμα. Καλό είναι να προστίθεται κατά το τέλος του μαγειρέματος, έτσι ώστε να εξατμιστούν όσο το δυνατό λιγότερο τα συστατικά από τα αιθέρια έλαια. Συνδυάζεται ιδανικά με την Ρίγανη, την Θρύμπα, το Θυμάρι και το Δενδρολίβανο σε πιάτα κρεατικών, λαχανικών και θαλασσινών.

2.       Το αιθέριο έλαιο της Μαντζουράνας είναι πλούσιο σε φαινολικά συστατικά και μεταλλικά στοιχεία συμβάλλοντας έτσι στην υγεία του δέρματος και του τριχωτού της κεφαλής. Σπιτικές μάσκες με έλαια της προτίμησης σας (πχ έλαιο καρύδας ή αμυγδαλελαίο) ή σαπούνια χρησιμοποιώντας το αιθέριο έλαιο της Μαντζουράνας θα έχουν ευεργετικά οφέλη στον οργανισμό σας.

Τέλος η Μαντζουράνα χρησιμοποιείται ευρέως ως αφέψημα. Πιο συγκεκριμένα φέρνετε σε βρασμό 200 ml νερό (1 κούπα) και προσθέτετε 1 κ.γ. από το βότανο και το αφήνετε για 10 min, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η εκχύλιση.
Εναλλακτικά σας προτείνουμε το Καρτεράκι
® CHAI, το οποίο είναι ένα βοτανικό μείγμα με μπαχαρικά, όπου συμπεριλαμβάνεται και η Μαντζουράνα, είτε το Καρτεράκι®  Παραδοσιακό το οποίο αποτελείται αποκλειστικά από μείγμα βοτάνων ,συμπεριλαμβανομένου και της Μαντζουράνας.

No comments:

Κρητικά Βότανα νέας εσοδείας 2023

 Ξεκίνησε η συγκομιδή των κρητικών βοτάνων, εσοδείας 2023. Η παρατεταμένη ανομβρία του χειμώνα επηρέασε σημαντικά τη παραγωγή και οι ελάχισ...