Tuesday 2 June 2020

Τα οφέλη της Εχινάκειας -Purple coneflower

Η  εχινάτσια ή εχινάκεια (echinacea) είναι ένα από τα πιο κοινά φυτά που χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και την προστασία από τις ιώσεις. 

Ανήκει στην οικογένεια Asteraceae και είναι ιθαγενές φυτό της Βορείου Αμερικής που ευδοκιμεί στις ΗΠΑ και στον Καναδά.  Χρησιμοποιούνταν από τους Ινδιάνους για την θεραπεία πολλών ασθενειών αλλά και ως φάρμακο για τα τσιμπήματα των φιδιών, τους κολικούς και άλλες μολύνσεις.
Το όνομα του φυτού προέρχεται από το αρχαιοελληνικό «έχινος», που σημαίνει σκαντζόχοιρος,  εξαιτίας των αγκαθιών που έχει στα άνθη του.

Από τα εννιά συνολικά είδη του φυτού, τρία από αυτά εμφανίζουν φαρμακολογικό ενδιαφέρον, η Echinacea purpurea, η Echinacea pallida και η Echinacea angustifolia.
Από τα τρία, το είδος με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η Echinacea purpurea για την οποία έχουν γίνει και οι περισσότερες μελέτες.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΕΧΙΝΑΚΕΙΑΣ

1.      Προστατεύει από το κρυολόγημα ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Με την λήψη εχινάκειας για μερικές εβδομάδες, διεγείρεται το ανοσοποιητικό σύστημα, ενεργοποιούνται τα λευκά αιμοσφαίρια θωρακίζοντας έτσι τον οργανισμό και προστατεύοντας τον από τα χειμερινά κρυολογήματα και ιώσεις. Μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη εχινάκειας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης κρυολογήματος κατά περισσότερο από 50% και να μειώσει τη διάρκεια των κρυολογήματος κατά μια και μισή ημέρα.

2.       Μειώνει τα επίπεδα σάκχαρού στο αίμα. Μελέτη για το  εκχύλισμα του είδους Echinacea purpurea έδειξε ότι καταστέλλει τα ένζυμα που αφομοιώνουν τους υδατάνθρακες, μειώνοντας έτσι την ποσότητα ζάχαρης που εισέρχεται στο αίμα.

3.       Μειώνει το άγχος.  Έρευνα έχει αποκαλύψει ότι τα αλκαμίδια που βρίσκονται στο φυτό συμβάλουν στη μείωση των συναισθημάτων του άγχους.

4.       Έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες. Δρα κατά του Staphylococcus aureus που προκαλεί δερματικές λοιμώξεις και ανακουφίζει από τα συμπτώματα της ερεθισμένης ουροδόχου κύστης και των σχετικών βακτηριακών λοιμώξεων.

5.       Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Βοηθάει στην ανακούφιση του  πόνου  που προκαλεί η αρθρίτιδα και από ενοχλήσεις του στομάχου από  γαστρίτιδα.

6.       Έχει δερματολογική δράση. Μπορεί να βοηθήσει στην ελάττωση της ακμής και της περαιτέρω φλεγμονής που αυτή προκαλεί. Μελέτη έδειξε ότι οι αντιβακτηριακές ιδιότητες της εχινάκειας καταστέλλουν την ανάπτυξη του Propionibacterium, μιας κοινής αιτίας της ακμής. Ομοίως, μια κρέμα που περιέχει εκχύλισμα Echinacea purpurea αποδείχθηκε ότι βελτιώνει τα εκζέματα και βοηθά στην αποκατάσταση του λεπτού, προστατευτικού εξωτερικού στρώματος του δέρματος.


Η εχινάκεια μπορεί να καταναλωθεί ως αφέψημα είτε μόνη της είτε σε συνδυασμό με άλλα βότανα.

Για την παρασκευή αφεψήματος προσθέτουμε 1-2 κουταλιές κομμένης  ρίζας  σε ένα φλιτζάνι νερό ώστε να εκχυλιστεί για 10-15 λεπτά. Εάν επιθυμούμε προσθέτουμε μία γλυκαντική ύλη πχ μέλι, στέβια ή ζάχαρη. Το αφέψημα είναι έτοιμο για κατανάλωση!!!

No comments:

Κρητικά Βότανα νέας εσοδείας 2023

 Ξεκίνησε η συγκομιδή των κρητικών βοτάνων, εσοδείας 2023. Η παρατεταμένη ανομβρία του χειμώνα επηρέασε σημαντικά τη παραγωγή και οι ελάχισ...