Σίγουρα πολλοί από εσάς το έχετε συναντήσει σε κάποια εξόρμηση στη φύση είτε σε κάποιο περίπατο στα βουνά. Με το έντονο μοναδικό του άρωμα και τα μωβ άνθη του το θυμάρι ή αλλιώς θύμος όπως το έλεγαν οι Αρχαίοι είναι εύκολα αναγνωρίσιμο.
Πρόκειται για έναν θάμνο μικρού ύψους με όρθιους βλαστούς της οικογένειας των Χειλανθών (Lamiaceae). Τα φύλλα του όταν τριφτούν απελευθερώνουν το έντονο και ευχάριστο άρωμα τους, γι’ αυτό και έχει ευρεία χρήση στην μαγειρική ως μπαχαρικό.
Το κοινό θυμάρι θα το συναντήσετε είτε ως Thymus vulgaris, ενώ το αυτοφυές στην Κρήτη είναι γνωστό με το λατινικό όνομα Thymus capitatus ή αλλιώς Θυμάρι Κεφαλωτό.
Το Θυμάρι είναι ένα γνωστό και ευρέως διαδεδομένο αρωματικό φυτό με κύρια χρήση του ως καρύκευμα στην μαγειρική για να δώσει άρωμα σε διάφορα πιάτα με κοτόπουλο, κρέας, ψάρι, λαχανικά κτλ.
Επιπλέον τα φύλλα του Θυμαριού χρησιμοποιούνται για την παρασκευή αφεψήματος, το οποίο συνδυάζεται με σταγόνες λεμονιού ή κομμάτια πιπερόριζας αυξάνοντας σε μεγάλο βαθμό τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες.
Αυτό που ίσως να μην είναι ευρέως διαδεδομένο είναι η χρησιμότητα και τα οφέλη αυτού του φυτού.
· Λόγω της σύστασης του αιθέριου ελαίου του, το θυμάρι έχει πολλές θεραπευτικές και φαρμακευτικές ιδιότητες. Περιέχει θυμόλη, καρβακρόλη, κυμένιο, τερπινένιο και άλλα μονοτερπένια, τανίνες και φλαβονοειδή. Προσφέρει μία πληθώρα ευεργετικών ιδιοτήτων και χρησιμοποιείται στην φαρμακοβιομηχανία και στην αρωματοθεραπεία. Πιο αναλυτικά:
· Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των μυκητιάσεων, καθώς το αιθέριο έλαιο του θυμαριού έχει ισχυρές αντισηπτικές, αντιβακτηριδιακές και μυκητοκτόνες ιδιότητες, λόγω της θυμόλης και της καρβακρόλης.
· Είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό λόγω της θυμόλης και της καρβακρόλης.
· Συμβάλει στην στοματική υγιεινή, καθώς γαργάρες και στοματικές πλύσεις με αφέψημα θυμαριού δρουν κατά της ουλίτιδας και της κακοσμίας του στόματος.
· Χρησιμοποιείται ως καταπραϋντικό σε δερματικά προβλήματα (π.χ. ακμή, δερματίτιδα, εκζέματα, ψωρίαση, τσιμπήματα), ενώ συμβάλλει και στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης, αποτελώντας συστατικό πολλών προϊόντων σαμπουάν.
· Καταπραΰνει τις φλεγμονές της αναπνευστικής οδού και το άσθμα. Απαλλάσσει από επίμονο βήχα (λειτουργεί ως αποχρεμπτικό), τη βρογχίτιδα, την φαρυγγίτιδα και την αμυγδαλίτιδα. Το θυμάρι αποτελώντας συστατικό για την παρασκευή σιροπιών συμβάλει σημαντικά στον πονόλαιμο και στην ανακούφιση από τον βήχα.
· Συνιστάται ως φυσικό τονωτικό του ανοσοποιητικού και νευρικού συστήματος. Βοηθά στη διαύγεια πνεύματος και παράλληλα στη μείωση του άγχους και της κατάθλιψης. Ενδείκνυται για την αντιμετώπιση της αϋπνίας.
Έτσι λοιπόν εμείς θα σας προτείνουμε ενδεικτικά δύο τρόπους χρήσης για το Θυμάρι με τους οποίους μπορείτε να το εντάξετε στην καθημερινότητα σας.
1) Ψητή φέτα με μέλι και καρύδια
· 200 γρ. φέτα
· 3 κ.σ. ελαιόλαδο
· 1 κ.γ. θυμάρι
· 2 κ.σ μέλι.
· 2 κ.σ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
Σε ένα ταψί βάζουμε την μισή ποσότητα ελαιόλαδου και από πάνω ένα κομμάτι της φέτας. Περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο ακόμη και το μισό μέλι και τοποθετούμε από πάνω το άλλο κομμάτι της φέτας. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι, το υπόλοιπο μέλι και πασπαλίζουμε με το θυμάρι και τα καρύδια. Το ψήνουμε στον φούρνο στους 200 οC για περίπου 10 min, μέχρι να μαλακώσει η φέτα χωρίς όμως να λιώσει. Καλή απόλαυση!!!
2) Πράσινο τσάι με θυμάρι
· 200 ml νερό
·
1 κ.γ. Πράσινο τσάι
· 0.5 κ.γ. Θυμάρι
Φέρνουμε σε βρασμό το νερό και τοποθετούμε το τσάι και το θυμάρι. Αφήνουμε για 3 -5 min να πραγματοποιηθεί η εκχύλιση και στην συνέχεια τα αφαιρούμε. Το αφέψημα σας είναι έτοιμο. Καλή απόλαυση!!!
Εναλλακτικά μπορείτε
να προμηθευτείτε έτοιμα teabags Καρτεράκι Πράσινο με
πράσινο τσάι , θυμάρι και δίκταμο.