Friday 3 July 2020

Μπετούλα - Σημύδα - Τα ευεργετικά φύλλα της Βετούλης


Η Σημύδα ή αλλιώς Μπετούλα (Βετούλη η κρεμοκλαδής) είναι ένα φυλλοβόλο δέντρο, που συναντάται σε περιοχές με ψυχρό κλίμα. Ανήκει στην οικογένεια Betulaceae. Στην Ελλάδα συναντάμε το δέντρο Betula pendula , στις βόρειες περιοχές. Πρόκειται για ένα δέντρο ύψους μέχρι και 15m με οδοντωτά και κολλοειδή φύλλα, τα μέρη του οποίου έχουν πληθώρα θεραπευτικών χρήσεων.

Πιο αναλυτικά:

·         ΔΙΟΥΡΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΟΝΩΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Τα φύλλα της μπετούλας είναι πλούσια σε σαπωνίνες, φλαβονοειδή και γλυκοσίδια τα οποία έχουν διουρητική δράση. Αυτό σημαίνει πως συμβάλουν στην απομάκρυνση των περιττών υγρών από το σώμα , χωρίς να προκαλούν έλλειψη καλίου σε σχέση με άλλα διουρητικά. Επιπλέον μειώνεται η ποσότητα του ουρικού οξέος από τα νεφρά καθιστώντας το αφέψημα των φύλλων αποτελεσματικό σε περιπτώσεις αρθρίτιδας.

·         ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΣΕ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΤΟΥ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Επιπλέον λόγω των παραπάνω ενώσεων η Μπετούλα είναι αποτελεσματική για λοιμώξεις και φλεγμονές του ουροποιητικού συστήματος. Σε συνδυασμό με τον  Αρκτοστάφυλο, την Καλέντουλα και την Εχινάκεια,  συμβάλουν στην ενδυνάμωση του ουροποιητικού συστήματος καθιστώντας τον οργανισμό πιο ανθεκτικό απέναντι σε κυστίτιδες και ουρολοιμώξεις κυρίως για τις γυναίκες που είναι πιο ευπαθείς από τους άνδρες.

·         ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ

Λόγω των διουρητικών ιδιοτήτων του φυτού και της αποβολής των υγρών από τον οργανισμό, το αφέψημα συμβάλει στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού και κατ’ επέκταση στην απώλεια βάρους όταν αυτό χρησιμοποιείται συστηματικά. Ιδανικά για καλύτερα αποτελέσματα σχετικά με την απώλεια βάρους συνδυάστε το με φύλλα Λουΐζας και Μέντας.

·         ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΑΠΟ ΜΥΙΚΟΥΣ ΠΟΝΟΥΣ

Πέρα από τα φύλλα του φυτού, θεραπευτικές χρήσεις εμφανίζει και ο φλοιός του δένδρου, Πιο συγκεκριμένα αν εφαρμοστεί εξωτερικά με την υγρή πλευρά του στο δέρμα ανακουφίζει από τυχόν πόνους και καταπονήσεις των μυών.


Συμπερασματικά λοιπόν βλέπουμε πως αξίζει να γνωρίσουμε αυτό το βότανο καλύτερα και να το εντάξουμε στην καθημερινότητα μας λόγω των ευεργετικών ιδιοτήτων που έχει. Δεν έχει εμφανίσει κάποια παρενέργεια, παρόλα αυτά αν είστε αλλεργικοί ή ανήκετε σε κάποια ευπαθή ομάδα καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν την καθημερινή του χρήση για προληπτικούς λόγους.

Εμείς ενδεικτικά σας προτείνουμε μία συνταγή για ένα ευχάριστο  αφέψημα.

1 κουτ.γλυκού(ή 1 teabag) Φύλλα Μπετούλας

1 κουτ.γλυκού(ή 1 teabag) Φύλλα Λουΐζας

½  κουτ.γλυκού Μαραθόσπορο

½  κουτ.γλυκού Γλυκόριζα σε κομμάτια (ή σκόνη)

Σε ένα μαγειρικό σκεύος βάζετε μία ποσότητα νερού ίση με μία μεγάλη κούπα. Μόλις το νερό έρθει σε βρασμό προσθέτετε όλα τα υλικά και αφαιρείται από την εστία θερμότητας. Αφήνετε περίπου 5-7 min έως ότου πραγματοποιηθεί η εκχύλιση των συστατικών και στη συνέχεια σουρώνετε. Το αφέψημα σας είναι έτοιμο για κατανάλωση. Καλή απόλαυση!!!


No comments:

Κρητικά Βότανα νέας εσοδείας 2023

 Ξεκίνησε η συγκομιδή των κρητικών βοτάνων, εσοδείας 2023. Η παρατεταμένη ανομβρία του χειμώνα επηρέασε σημαντικά τη παραγωγή και οι ελάχισ...