Εάν προτιμάτε τις ελαφρώς όξινες γεύσεις και σας αρέσει το άρωμα του φρεσκοτριμμένου λεμονιού, τότε σίγουρα θα λατρέψετε την Λουΐζα (Lemon verbena).
Τι είναι όμως η Λουΐζα;
Πρόκειται
για ένα φυλλοβόλο θάμνο με καταγωγή από την Λατινική Αμερική. Πλέον είναι
ευρέως διαδεδομένο στην Ευρώπη λόγω του φαρμακευτικού αλλά και καλλωπιστικού
του χαρακτήρα. Βοτανικά ανήκει στην
οικογένεια Verbenaceae και μπορείτε να την συναντήσετε με τα λατινικά ονόματα
Aloysia citriodora ή Lippia citriodora.
Τα λογχοειδή
φύλλα του φυτού έχουν ανοιχτό πράσινο χρώμα με έντονο άρωμα λεμονιού.
Παλαιότερα το φυτό αυτό χρησιμοποιούνταν κυρίως για καλλωπιστικούς λόγους. Όμως
λόγω του αρώματος του αλλά και της σύστασης του ξεκίνησε να βρίσκει εφαρμογές
τόσο στην βιομηχανία τροφίμων αλλά και στην φαρμακοβιομηχανία. Έτσι η Λουΐζα
έχει διαδοθεί σε μεγάλο βαθμό στην Ευρώπη και είναι πλέον πολύ εύκολη η εύρεση
της.
Έρευνες
έχουν δείξει ότι η Λουΐζα είναι πλούσια σε φαινολικές ενώσεις , φλαβονοειδή και
τερπένια. Κύρια συστατικά του αιθέριου ελαίου της είναι η κιτράλη και το
λιμονένιο, δύο τερπένια τα οποία έχουν την μεγαλύτερη συμβολή στο άρωμα
λεμονιού του φυτού, ενώ κύριο συστατικό
του εκχυλίσματος της είναι η βερμπασκοσίδη(Verbascoside), στο οποίο οφείλονται οι αντιμικροβιακές ιδιότητες του φυτού.
ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΛΟΥΙΖΑΣ
· Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες:
Η Λουΐζα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φαινολικές ενώσεις, οι οποίες δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες που υπάρχουν στο οργανισμό και τις αποβάλουν οδηγώντας έτσι στην αποτοξίνωση του και στην μείωση του οξειδωτικού στρες το οποίο είναι υπεύθυνο για πληθώρα ασθενειών. Μάλιστα έρευνες έχουν δείξει ότι η οξειδωτική ικανότητα της Λουΐζας είναι σχεδόν ιδία με αυτή του πράσινου τσαγιού, προσφέροντας έτσι μια εναλλακτική πρόταση αφεψήματος χωρίς καφεΐνη και υπόπικρη γεύση.
· Συμβάλλει στο αδυνάτισμα:
Λόγω της έντονης διουρητικής ικανότητας βοηθάει στην αποβολή υγρών από τον οργανισμό. Επιπλέον καταστέλλει στην όρεξη και προκαλεί κορεσμό, αποτρέποντας έτσι την κατανάλωση ενδιάμεσων σνακ. Έρευνες έχουν δείξει ότι σε συνδυασμό με τον Ιβίσκο τα αποτελέσματα αυτά εμφανίζονται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό.
· Μειώνει το στρες:
Έρευνες έχουν δείξει ότι το κύριο συστατικό του εκχυλίσματος της Λουΐζας είναι υπεύθυνο για την μείωση του άγχος και την χαλάρωση του οργανισμού.
· Αντιφλεγμονώδες
Συμβάλει στην αντιμετώπιση των φλεγμονών και ανακουφίζει από πόνους στις αρθρώσεις λόγω των οξειδωτικών του ιδιοτήτων.
· Προστασία μυών
· Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση αφεψήματος μπορεί να αποτρέψει την μυϊκή βλάβη, μετά από μία προπόνηση χωρίς την αναστολή της ανάπτυξης της μυϊκής μάζας.
· Καταπολεμά τον πυρετό:
Περιέχει δραστικές ουσίες με αντιπυρετικές ιδιότητες, συμβάλλοντας έτσι στην σταθεροποίηση της θερμοκρασίας του οργανισμού και στην ανάκαμψη του.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ
Τα φύλλα Λουΐζας λόγω του αρώματος τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν φρέσκα στην μαγειρική δίνοντας μία όξινη γεύση. Ενδεικτικά τρίβοντας τα λίγο πριν το σερβίρισμα θα δώσουν ένα λεμονάτο άρωμα το οποίο θα απελευθερωθεί χάρης τη σύσταση του αιθέριου ελαίου τους.
Ο
κύριος όμως τρόπος χρήσης της Λουΐζας είναι σε μορφή αφεψήματος. Είτε με τα
φρέσκα φύλλα είτε σε μορφή teabags, μπορείτε να φτιάξετε
ένα υπέροχο αφέψημα με έντονο κίτρινο χρώμα.
Μπορείτε όμως να εμπλουτίσετε την γεύση του αφεψήματος συνδυάζοντας την και με άλλα προϊόντα. Ενδεικτικά σας προτείνουμε:
· 1 teabag Λουΐζας
· 1 teabag Μέντας
· 1 κ.γ. Πιπερόριζα (σκόνη ή διαφορετικά κομμάτια ρίζας)
Ζεσταίνετε μία κούπα νερό και μόλις το νερό βράσει προσθέτετε μέσα τα teabags Λουΐζας και Μέντας καθώς και την Πιπερόριζα. Αφήνεται να εκχυλιστούν τα συστατικά για 3 -5 min και στην συνέχεια τα αφαιρείτε. Μπορείτε να σουρώσετε το ρόφημα για να απομακρυνθεί και η σκόνη πιπερόριζας. Εάν επιθυμείτε κρύο ρόφημα, αφήστε να πέσει λίγο η θερμοκρασία του και προσθέστε παγάκια και λίγα φύλλα φρέσκου δυόσμου. Το ρόφημα σας είναι έτοιμο για κατανάλωση.
No comments:
Post a Comment