Από όλους εμάς στην Dictamus , πολλές ευχές για χαρούμενα Χριστούγεννα, με υγεία, δίπλα στα πρόσωπα που αγαπάτε!
Από όλους εμάς στην Dictamus , πολλές ευχές για χαρούμενα Χριστούγεννα, με υγεία, δίπλα στα πρόσωπα που αγαπάτε!
Η κανέλα φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά
ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ:
1. Καταπολεμά τις φλεγμονές
2. Μειώνει τον κίνδυνο της καρδιοπάθειας
3. Βοηθά όσους έχουν ευαισθησία στην ινσουλίνη
4. Μειώνει το σάκχαρο και έχει αντιδιαβητική δράση
5. Η κανέλα ίσως ωφελεί στις νευροεκφυλιστικές ασθένειες
6. Έχει αντιβακτηριδιακή δράση
Το
ζεστό κρασί είναι δημοφιλές την περίοδο των Χριστουγέννων σχεδόν σε
όλες τις βόρειες χώρες και είναι γνωστό ως Glühwein (λαμπερό κρασί) ή
glogg ή ως mulled wine (ζεστό κρασί).
Τι θα χρειαστείς:
1.5 λίτρο κόκκινο ξηρό κρασί
150 γραμμάρια μέλι ή 1 κούπα ζάχαρη
1 αστεροειδές γλυκάνισο
3-4 καρφάκια γαρίφαλο
4 ξυλάκια κανέλας
1 πορτοκάλι(για χυμό)
1 κ.σ κονιάκ
Η διαδικασία
Βάζεις το κρασί σε μία κατσαρόλα για να ζεσταθεί. Αυτό που πρέπει να
θυμάσαι είναι πως το κρασί δεν πρέπει να βράσει αλλά να ανεβάσει
θερμοκρασία. Ρίχνεις μέσα το χυμό από το πορτοκάλι, το κονιάκ,την
κανέλα, το μέλι, τον γλυκάνισο και τα γαρίφαλα.
Αφήνεις το
κρασί σε χαμηλή θερμοκρασία για περίπου 30 λεπτά ανακατεύοντας ανά τακτά
χρονικά διαστήματα. Δοκιμάζεις ξανά για να δεις αν θέλεις το κρασί σου
να είναι πιο γλυκό. Αν ναι προσθέτεις λίγο περισσότερο μέλι. Το αφήνεις
στη φωτιά για ακόμα μισή ώρα.
Το σερβίρεις σε κούπες με ένα ξυλάκι κανέλα για συνοδεία.
🌿 Η λεβάντα με το υπέροχο άρωμά της υποδηλώνει τη γλύκα της ζωής
ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ:
Ποια είναι λοιπόν τα βότανα των Χριστουγέννων;
🌿 Το δενδρολίβανο είναι σύμβολο της πιστής φιλίας!
ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ:
1. Αντιμικροβιακή δράση
Έχει αντιμικροβιακή δράση και μάλιστα μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα χρησιμοποιείτο ως αντισηπτικό στα γαλλικά νοσοκομεία.
2. Βακτηριοκτόνος δράση
Επιπλέον, έχει βακτηριοκτόνο δράση, αφού βρέθηκε ότι αναστέλλει έξι
μικροοργανισμούς που αλλοιώνουν συνήθως το κρέας και αντιμυκητησιακή
δράση, εφόσον φάνηκε από έρευνες ότι αναστέλλει μερικώς την ανάπτυξη,
καθώς και την παραγωγή τοξινών από διάφορους μύκητες.
3. Αντιοξειδωτική δράση
Παράλληλα, διαθέτει αντιοξειδωτική δράση. Ως γνωστόν, οι ελεύθερες
ρίζες έχουν σχετιστεί με διάφορα βιολογικά φαινόμενα, όπως φλεγμονή,
γήρας, καρκινογένεση. Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες των εκχυλισμάτων του
δενδρολίβανου βασίζονται στα φαινολικά συστατικά του.
4. Αντικαρκινικές ιδιότητες
Πολλά από τα συστατικά του φυτού έχουν δείξει τις αντικαρκινικές του
ιδιότητες σε in vitro και in vivo μοντέλα. Μία ακόμα ιδιότητα του
αιθέριου έλαιου του δενδρολίβανου είναι η ενίσχυση της γνωστικής
λειτουργίας.
5. Βελτίωση μνήμης και συγκέντρωσης
Ανακαλύφθηκε
ότι μπορεί να ενεργοποιήσει το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, βελτιώνοντας
την ποιότητα μνήμης, την ικανότητα συγκέντρωσης, αλλά και τη διάθεση
των ατόμων.
6. Μείωση γλυκόζης και χοληστερόλης
Πέραν όλων
αυτών, σε πρόσφατες μελέτες βρέθηκε ότι μπορεί να μειώσει τη γλυκόζη
αίματος και τα επίπεδα χοληστερόλης και να βοηθήσει στον έλεγχο του
βάρους.
🌶🌶🌶Το πιπέρι καγιέν είναι ένα δημοφιλές μπαχαρικό που προέρχεται από την καυτερή πιπεριά τσίλι.
Εκτός από μοναδική γεύση έχει και μοναδικά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό!
1. Βοηθά στο αδυνάτισμα
Μελέτες δείχνουν ότι «κόβει» την όρεξη και αυξάνει τον ρυθμό καύσης θερμίδων κατά την πέψη, αφού τονώνει τον μεταβολισμό.
2. Καταπραΰνει το κρυολόγημα
Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό ενάντια στη ρινική συμφόρηση (μπούκωμα),
καθώς καθαρίζει τη ρινική κοιλότητα. Μπορείτε να το προσθέσετε στο τσάι
σας ή σε κάποιο άλλο αφέψημα.
3. Ανακουφίζει τον πόνο
Βασικό συστατικό του μπαχαρικού είναι η καψαϊκίνη, μια ενεργή σύνθετη
ουσία με αποδεδειγμένη αναλγητική δράση. Η καψαϊκίνη μετριάζει την
ένταση των σημάτων πόνου που στέλνει το σώμα στον εγκέφαλο, γι’ αυτό και
συχνά την βρίσκουμε ως συστατικό σε φαρμακευτικά προϊόντα τοπικής
εφαρμογής, όπως αναλγητικές κρέμες.
4. Προλαμβάνει το έλκος
Ορισμένοι πιστεύουν ότι τα καυτερά φαγητά προκαλούν έλκος, μπορεί όμως
να ισχύει και το αντίθετο. Πρόσφατες μελέτες έχουν υποδείξει ότι η
καψαϊκίνη εξουδετερώνει βλαβερά βακτήρια που συμβάλλουν στην εκδήλωση
του έλκους στο στομάχι ή το λεπτό έντερο.
Βασιλικός
(Ocimum basilicum)
Χρησιμοποιείται ως αρωματικό καρύκευμα σε πολλά φαγητά, όπως επίσης
για αρωματισμό του ελαιολάδου είτε μόνο του είτε σε συνδυασμό με άλλα
βότανα επίσης αρωματικά. Ανακουφίζει από τις ημικρανίες, έντονους
πονοκεφάλους, από στοματίτιδες, όπως επίσης καταπραΰνει τους σπασμούς
των εντέρων.
Παλαιότερα χρησιμοποιούνταν πολτοποιημένο για την καταπραϋντική του δράση σε τσίμπημα σκορπιού, δάγκωμα μέλισσας, ή ερεθισμό από τσουκνίδα.
#Dictamus
Dictamus Chamomile has been granted with a #Gold Award
Gold / Quality / #Greece
Mediterranean Taste Awards 2020
#MTA2020
#mediterraneantasteawards
Στην Κρήτη την λέμε Θρύμπα(Satureja thymbra) και είναι γνωστό φυτό από την αρχαιότητα αφού ο
Ιπποκράτης το συνιστά στην αντιμετώπιση των πνευμονικών
αποστημάτων και των “γυναικείων παθήσεων” (δυσμηνόρροιας). Το
αφέψημά του θεωρείται αντιεμετικό, καταπολεμά τον πονόλαιμο και με
γαργάρες επουλώνει τις πληγές του λάρυγγα και του στόματος.
📌Θεωρείται, επίσης, εξαιρετικά τονωτικό, χαλαρωτικό και αναζωογονητικό, αν δυνατό αφέψημά του προστεθεί στο λουτρό
📌Χρήση
: Χρησιμοποιείται ως εξαίρετο μπαχαρικό και αρωματικό στη μαγειρική.
Ταιριάζει με φασόλια, κουνέλι, σε ντοματοσαλάτες ή πράσινες σαλάτες πολύ
ψιλοκομμένο. Ιδανικό στις ελιές, τις αποκαλούμενες θρούμπες. Επίσης, σε
πουλερικά, ψητά κρέατα, ομελέτες, πίτσες. Δοκιμάστε το με δύσπεπτα
πιάτα. Χρησιμοποιείται στην παρασκευή αρωματικού μελιού, λικέρ,
οδοντόκρεμας και σαπουνιών.
Πρόσφατα, μια πολύ καλή φίλη και πελάτισσα στην εταιρία μας, έστειλε ένα ερώτημα σχετικά με την κατάταξη των τσαγιών Darjeeling: "σε ποιά κατηγορία ανήκει ; στα μαύρα ή τα πράσινα;"
Να λοιπόν μερικές χρήσιμες πληροφορίες για τα μοναδικά αυτά τσάγια που παράγονται στο Darjeeling.
Αυτή η περιοχή της Ινδίας, επιλέχθηκε κατά την περίοδο της
αποικιοκρατίας(μέσα του 1800) από τους Βρετανούς, για να καλλιεργήσουν
πειραματικά τσάι προσδοκώντας μια πιθανή απεξάρτηση από το μονοπώλιο της
Κίνας. Τα φύλλα του φυτού Camelia sinensis, ευδοκιμούσαν στο Darjeeling
και έτσι η Ινδία ξεκίνησε δυναμικά την παραγωγή τσαγιού.
Από το 2004, το τσάι Darjeeling κατοχυρώθηκε ως προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ/GI) των περιφερειών του Darjeeling και της Kalimpong στην Ινδική πολιτεία της Δυτικής Βεγγάλης.
Στο Darjeeling, υπάρχουν πολλές μεγάλες φυτείες τσαγιού, μεγάλα κτήματα, που παράγουν κυρίως μαύρο τσάι.
Σε μερικά χωριά όμως αυτής της περιοχής, παράγουν σίγουρα πράσινο, λευκό αλλά και oolong τσάι, που επίσης καλύπτεται από το ΠΟΠ πρότυπο "Darjeeling tea" .
Οι ιδανικές συνθήκες που δημιουργεί το μικροκλίμα και το πλούσιο έδαφος ,δίνουν ένα μοναδικό συνδυασμό γεύσης και επίγευσης σε όλα τα τσάγια που παράγονται εκεί.
Κάθε κτήμα στο Darjeeling, χρησιμοποιεί το δικό του ειδικό εξοπλισμό για την
επεξεργασία του τσαγιού που συνήθως ξεκινάει μαζί με την έναρξη της
συγκομιδής που διαρκεί από το Μάρτιο έως το Νοέμβριο, ένα χρονικό διάστημα που χωρίζεται σε τέσσερις "κοπές":
Στην πρώτη"κοπή" συλλέγονται τα νεαρά φύλλα που εμφανίζονται μετά τη χειμερία νάρκη των φυτών και χαρακτηρίζονται από λουλουδένια γεύση και πολύ ελαφριά στιφάδα. Από αυτή την "κοπή" μπορεί να παραχθεί και λευκό τσάι, με την κατάλληλη επεξεργασία.
Η δεύτερη "κοπή" ξεκινάει αφού οι φυτείες έχουν προσβληθεί από δύο τοπικές ποικιλίες εντόμων, μια ακρίδα και μια πεταλούδα, που βοηθούν τα φύλλα να αποκτήσουν ένα ξεχωριστό "μοσχάτο" άρωμα και φίνα γεύση, όπως τα χαρακτηρίζουν οι γευσιγνώστες του τσαγιού.
Η τρίτη "κοπή" γίνεται κατά την διάρκεια του θερμού και υγρού κλίματος των μουσώνων, που βοηθούν την γρήγορη και πλούσια ανάπτυξη των φύλλων, χωρίς όμως ιδιαίτερα γευστικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά. Οι μεγάλες ποσότητες των τσαγιών που παράγονται από αυτή την κοπή, προορίζονται κυρίως για χαρμάνια και φτηνές αγορές.
Κατά την τέταρτη "φθινοπωρινή κοπή", τα νεαρά φύλλα μοιάζουν πολύ με αυτά της δεύτερης, αλλά το άρωμα είναι πιο ήπιο και λιγότερο "φλύαρο" .
Με εξαίρεση την πρώτη κοπή, το τσάι στο Darjeeling παρασκευάζεται με τη ορθόδοξη διαδικασία (Orthodox) που θα περιγράψουμε παρακάτω:
Αμέσως μετά τη συλλογή των φύλλων, αυτά μεταφέρονται στην εγκατάσταση του κτήματος όπου ένα στρώμα θερμού αέρα θα τα ξεράνει ελαφρώς, ώστε να ραγίσουν εύκολα και να ξεκινήσει η διαδικασία της οξείδωσης όταν αυτά θα τυλιχτούν, χωρίς όμως να σπάσουν. Είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα των τσαγιών Darjeeling, τα φύλλα του τσαγιού να έχουν αφυδατωθεί περισσότερο κατά το πρώτο αυτό στάδιο, ώστε να κρατούν απαλό πράσινο χρώμα και πολυφαινολικά συστατικά. Σε κάποια κτήματα παράγεται και τσάι oolong αφού περιορίζεται σημαντικά ο χρόνος της οξείδωσης.
Στη συνέχεια , μετά από αυτό το στάδιο της οξείδωσης, περνούν από το στάδιο του "καβουρντίσματος", πάνω σε θερμαινόμενα "τηγάνια" ώστε να πέσει η υγρασία στα επίπεδα του 2% και να σφραγιστούν οι πόροι που θα ξανανοίξουν με το ζεστό νερό που θα εγχύσουν οι καταναλωτές.
Πώς θα τα απολαύσετε:
Οι γευσιγνώστες προτείνουν για αυτή την κατηγορία μαύρων τσαγιών, θερμοκρασία νερού μεταξύ 90 και 95 βαθμών Κελσίου, διάρκεια μονής εκχύλισης 3 έως 4 λεπτά ενώ αν επιλέξετε διπλή εκχύλιση(που δεν είναι δημοφιλής στην Ευρώπη αλλά δίνει ένα άψογο αποτέλεσμα) τότε η πρώτη θα πρέπει να γίνει με νερό 80 έως 85 βαθμών για 2-3λεπτά και η δεύτερη όπως την μονή δηλαδή με νερό 90-95 βαθμών για 3-4 λεπτά. Για κάθε 150ml νερού χρησιμοποιείστε 1 κουταλάκι του γλυκού ή 2-3 γραμμάρια ολόκληρα φύλλα τσαγιού. Στο τσάι Darjeeling δεν συνηθίζεται να προσθέτουμε γάλα ,κρέμα και ζάχαρη ή άλλες γλυκαντικές αλλά συνοδεύει άριστα ελαφριά γεύματα πλούσια σε υδατάνθρακες.
Συμπερασματικά λοιπόν , το κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα των τσαγιών Darjeeling είναι το μοσχάτο άρωμα και η ντελικάτη γεύση της δεύτερης και τέταρτης κοπής.
Δεν μένει παρά να τα δοκιμάσετε . Θα τα βρείτε σίγουρα σε όλα τα ενημερωμένα καταστήματα πώλησης τσαγιού.
Ξεκίνησε η συγκομιδή των κρητικών βοτάνων, εσοδείας 2023. Η παρατεταμένη ανομβρία του χειμώνα επηρέασε σημαντικά τη παραγωγή και οι ελάχισ...