Wednesday, 13 January 2021

Τσουκνίδα: Ένα ρόφημα που κάνει θαύματα!

 

 Η τσουκνίδα (Urtica dioica) είναι φυτό κοινό στην Κρήτη αλλά και σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλα τα μέρη του φυτού και παραδοσιακά καταναλώνεται γιατί:

-Είναι πλούσια σε ασβέστιο που ωφελεί τα οστά, αλλά και σε κάλιο, συμβάλλοντας στην καλή αρτηριακή πίεση και την υγεία της καρδιάς
-Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, που ενισχύει τις άμυνες του οργανισμού και βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση σιδήρου, που επίσης περιέχει, γι’ αυτό και συστήνεται σε περιπτώσεις σιδηροπενικής αναιμίας.
-Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος, και βιταμίνες του συμπλέγματος Β που κάνουν καλό στο νευρικό σύστημα.
-Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, γι' αυτό καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και εμποδίζει την πρόωρη γήρανση του οργανισμού.
-Έχει αντιμικροβιακή, αντιφλεγμονώδη και αντιρρευματική δράση. Καταπραΰνει τις φλεγμονές και πολεμά τα μικρόβια.
-Η τσουκνίδα έχει στυπτικές, διουρητικές και τονωτικές ιδιότητες, καθαρίζει τον οργανισμό από τις τοξίνες, ελέγχει τις αιμορραγίες, αυξάνει την αιμογλομπίνη, ελέγχει τα ερυθρά αιμοσφαίρια και τις πηκτικές ουσίες του αίματος.

No comments:

Γαρίφαλο : 5 χρήσεις για την υγεία μας

     Εκτός από τη γλυκιά, αρωματική γεύση τους, τα γαρίφαλα είναι γνωστά για τις ισχυρές φαρμακευτικές τους ιδιότητες! 1. Σημαντικά θρεπτικ...