Tuesday 11 August 2020

Δάφνη - Laurus nobilis

Σίγουρα η Δάφνη είναι ένα από τα πιο γνωστά και ευρέως χρησιμοποιούμενα αρωματικά φυτά.
Ανήκει στην οικογένεια των Δαφνοειδών (Lauraceae)και θα την συναντήσετε με την λατινική ονομασία 
Laurus nobilis. Στην Ελλάδα τη συναντάμε και με τα ονόματα βάγια, βάϊα, λαύρα ή λαύρος.

Πρόκειται για ένα φυτό που χρήζει ιδιαίτερης εκτίμησης από την αρχαιότητα, ως σύμβολο σοφίας και πίστης, και όχι άδικα αφού οι καρποί και τα φύλλα της έχουν πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Πιο συγκεκριμένα είναι γνωστό και ως φυτό του Απόλλωνα καθώς όταν συνάντησε τη νύμφη Δάφνη κόρη της Γαίας και του ποταμού Πηνειού, θαμπώθηκε από την ομορφιά της και την ερωτεύτηκε. Η νύμφη όμως για να τον αποφύγει κατέφυγε στο δάσος, όπου εκείνος την κυνήγησε. Τη στιγμή που την πλησίαζε η Δάφνη επικαλέσθηκε τον πατέρα της για να την σώσει και έτσι εκείνος τη μεταμόρφωσε σε λυγερόκορμο δέντρο. Τότε, ο Απόλλωνας αγκάλιασε τη μεταμορφωμένη κόρη κι ορκίστηκε ότι η δάφνη θα ήταν πλέον το ιερό του δέντρο και ότι θα φορούσε ένα δάφνινο στεφάνι παντοτινά.

Τα φύλλα δάφνης χρησιμοποιούνται κυρίως ως καρύκευμα στη Μεσογειακή κουζίνα, στα όσπρια, τα ψαρικά, τις σάλτσες και τα κρέατα. Χρησιμοποιείται επίσης και στην βιομηχανία τροφίμων με εφαρμογές όπως στη συσκευασία ξηρών καρπών, στα σύκα και τις σταφίδες. Η γεύση των φύλλων της δάφνης συνδυάζει πικρό και γλυκό, με νότες από άνθη θυμαριού και ρίγανης. Για ακόμα πιο έντονη γεύση, μπορείτε να θρυμματίσετε τα φύλλα. Η δάφνη μαζί με άλλα αρωματικά φυτά ανήκει στην κατηγορία στην οποία τα αποξηραμένα φύλλα δίνουν περισσότερο άρωμα από τα φρέσκα καθώς κατά την ξήρανση απελευθερώνονται οι ουσίες που συμβάλουν σε αυτό. Έτσι να προμηθεύεστε καλής ποιότητας αποξηραμένα φύλλα καθώς θα κάνουν την διαφορά στανόστιμα πιάτα σας.

Αν και έχει ευρέως καθιερωθεί λόγω της χρήσης της ως καρύκευμα, εντούτοις έχει και θεραπευτικές ιδιότητες, οι οποίες όμως δεν είναι πολύ γνωστές.

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΔΑΦΝΗΣ

1.      Τα φύλλα της δάφνης μειώνουν το άγχος

Έχει αποδειχθεί πως αφέψημα από φύλλα δάφνης ή ο καπνός που προκύπτει από την καύση τους έχουν χαλαρωτικό αποτέλεσμα τόσο για το σώμα όσο και για το μυαλό. Ηρεμεί ο οργανισμός και έτσι καταπολεμείται η αϋπνία και η ένταση.

2.      Έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.

Τα φύλλα δάφνης περιέχουν ευγενόλη μία ουσία με αντιφλεγμονώδη δράση, ανακουφίζοντας έτσι από πόνους στις αρθρώσεις και πονοκεφάλους.

3.      Συμβάλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Τα φύλλα δάφνης παρουσιάζουν χωνευτικές ιδιότητες, τονώνοντας το πεπτικό σύστημα καθώς βοηθούν στην πέψη των φυτικών πρωτεϊνών οι οποίες υπάρχουν κυρίως στα όσπρια. Δεν είναι τυχαίο το ότι η παραδοσιακές ελληνικές συνταγές οσπρίων περιλαμβάνουν πάντοτε αρκετά φύλλα δάφνης.

4.      Συμβάλλουν στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το έλαιο από τα φύλλα της δάφνης έχει πληθώρα αντιμικροβιακών και αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων συμβάλλοντας έτσι στην θωράκιση του οργανισμού. Επιπλέον το δαφνέλαιο συμβάλλει στην διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος ρίχνοντας τον πυρετό σε περιόδους κρυολογήματος ή γρίπης.

5.      Συμβάλλει στην μείωση της τριχόπτωσης.

Το δαφνέλαιο χρησιμοποιείται ευρέως σε θεραπείες κατά της τριχόπτωσης. Αποτελεί συστατικό πολλών φαρμακευτικών προϊόντων για το τριχωτό της κεφαλής δίνοντας λάμψη και αντοχή στα μαλλιά.

6.      Η σκόνη από τα φύλλα δάφνης μπορεί να εφαρμοστεί εξωτερικά επιταχύνοντας  στην επούλωση από έλκη είτε σε μορφή αλοιφής για την αντιμετώπιση ρευματισμών ή για την χαλάρωση των μυών.

 

Παρακάτω σας προτείνουμε μία συνταγή για ρόφημα με φύλλα δάφνης το οποίο προσφέρει πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό:

·         6 φύλλα δάφνης

·         1 λίτρο νερό

·         1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σκόνη

·         Λίγο μέλι προαιρετικά ως γλυκαντική ουσία

Αφού έρθει σε θερμοκρασία βρασμού το νερό, προσθέστε την κανέλα και τα φύλλα δάφνης. Αφαιρέστε από τη φωτιά και αφήστε το μείγμα σε ηρεμία για 5 min, προκείμενου να εκχυλιστούν όλες οι ουσίες. Στην συνέχεια σουρώστε το μείγμα και αποθηκεύστε το σε ένα δοχείο κατάλληλο για ζεστά ροφήματα.

Καλή απόλαυση!!!


No comments:

Κρητικά Βότανα νέας εσοδείας 2023

 Ξεκίνησε η συγκομιδή των κρητικών βοτάνων, εσοδείας 2023. Η παρατεταμένη ανομβρία του χειμώνα επηρέασε σημαντικά τη παραγωγή και οι ελάχισ...