Friday 17 January 2020

Κρητικό Σαπούνι με ελαιόλαδο και βότανα

Πώς φτιάχνουμε σαπούνι ; Είναι εύκολο ; Ορίστε μια τέλεια συνταγή για αγνό Κρητικό σαπούνι με ελαιόλαδο και βότανα DictamusΤα συστατικά και τα εργαλεία που θα χρειαστείς για τη συνταγή του «Μοσχοσάπουνου» (για περίπου 30 σαπούνια) είναι τα εξής:
• μια λεκάνη που θα αναμείξεις όλα τα συστατικά (περίπου 4-5 λίτρα)
• μια κουτάλα (ξύλινη, πλαστική, μεταλλική αλλά όχι αλουμινένια)
• 810 γρ. νερό,
• 292 γρ. καυστική σόδα (θα την αγοράσεις από καταστήματα με υδραυλικά ή μπαχαρικά),
• 2410 γρ. καθαρό ελαιόλαδο,
• βότανα ή / και αιθέρια έλαια της επιλογής σου,
• μια κατσαρόλα και ένα καλούπι (μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα ταψί ή μικρές ατομικές αυτοσχέδιες φόρμες π.χ. κεσεδάκια από γιαούρτια)
• ένα ζευγάρι γάντια για να προστατεύσεις τα χέρια σου από την καυστική σόδα.

Βήμα 1ο: Ζεσταίνετε το νερό.

Βήμα 2ο: Βγάζετε το νερό από τη φωτιά, προσθέστε τα βότανα (περίπου μια – δυο χούφτες). Τα αφήνετε στο νερό για ένα περίπου τέταρτο, ώστε αυτό να απορροφήσει τις ιδιότητες τους. Στο τέλος, αφού το νερό κρυώσει αφαιρείτε τα βότανα και κρατάτε το έκχυμα.

Βήμα 3ο: Προσθέτετε την καυστική σόδα με προσοχή (μην ξεχάσετε να φορέσετε τα πλαστικά γάντια, και μην προσθέσετε τη σόδα όσο το νερό είναι ακόμα καυτό) και ανακατεύετε για λίγη ώρα. Σε αυτή τη φάση φροντίστε να είστε σε χώρο που αερίζεται καλά και να κρατάτε το πρόσωπο σας μακριά από τις αναθυμιάσεις (οι έγκυες ας το αποφύγουν).

* Αυτά τα πρώτα βήματα ιδανικά μπορούν να γίνουν από το προηγούμενο βράδυ για να αφήσετε το μείγμα να «ξεκουραστεί». Την επόμενη το πρωί συνεχίζετε με τα υπόλοιπα.

Βήμα 4ο: Στο μείγμα προσθέτετε το ελαιόλαδο.

Βήμα 5ο: Αρχίζετε να ανακατεύετε μέχρι το μείγμα να αρχίσει να πήζει, ώσπου να μοιάζει με μια καλομαγειρεμένη μπεσαμέλ! Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, δηλαδή με ένα μίξερ χειρός η διαδικασία θα πα΄ρει περίπου μισή ώρα.

Βήμα 6ο: Στο τελικό στάδιο του ανακατέματος προσθέτετε το αιθέριο έλαιο – εφόσον θέλετε να χρησιμοποιήσετε κάποιο βέβαια. Θα χρειαστείτε περίπου 5 ml από το έλαιο της προτίμησης σας (ιδανικά πρέπει να είναι ίδιο με το βότανο που χρησιμοποιήσατε πχ λεβάντα). Έπειτα αδειάζετε το μείγμα που πλέον είναι αρκετά πηκτό στο καλούπι σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα καθαρό ταψί στο οποίο έχετε στρώσει λαδόκολλα ή μικρά ατομικά καλούπια (όπως π.χ. φόρμες με τις οποίες κάνουν τα παιδιά σχήματα στην άμμο), ή ακόμα και άδεια κεσεδάκια από γιαούρτια.

Το μοσχοσάπουνο είναι σχεδόν έτοιμο! Το τοποθετείτε σε δροσερό και σκιερό μέρος και περιμένετε περίπου 10 μέρες μέχρι να το ξεκαλουπώσετε αναποδογυρίζοντας το σε ένα τραπέζι. Το κόβετε σε πλάκες και τις τοποθετείτε τη μία δίπλα στην άλλη και πάλι σε ένα μέρος χωρίς υγρασία και ήλιο, όπου θα μείνουν να ωριμάσουν τους επόμενους 3 μήνες (ενδιάμεσα αν θέλετε μπορείτε να γυρίσετε τις πλάκες από την άλλη μεριά μία φορά). Όταν μετά από αυτό το διάστημα δείτε ότι τα σαπούνια έχουν καλυφθεί από μια στρώση λευκής πούδρας, μην ανησυχήσετε, - είναι σημάδι ωρίμανσης.

Καλή επιτυχία και καλό καλλωπισμό με σπιτικά καλλυντικά!

#Dictamus #september #tea #herbs #bio #teamood #greenherbs #leaf #health #life #enjoy #cupoftea #earth #nature #youth #healthoptions #healthydrink #aroma #greekmountaintea #citybreak #cretanherbs #spices #spice #homemade #soap #oliveoil #traditional #creatan

No comments:

Κρητικά Βότανα νέας εσοδείας 2023

 Ξεκίνησε η συγκομιδή των κρητικών βοτάνων, εσοδείας 2023. Η παρατεταμένη ανομβρία του χειμώνα επηρέασε σημαντικά τη παραγωγή και οι ελάχισ...