Thursday, 8 March 2018

ΑΓΑΡ - AGAR

Το Άγαρ Άγαρ είναι η φυτική πηκτίνη που παράγεται από το εκχύλισμα των φυκιών (Rhodophyta)-κόκκινη άλγη(Red algae). https://en.wikipedia.org/wiki/Agar 

                                      By Emoody26 at English Wikipedia, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3455016

Κατά την διάρκεια του βρασμού των φυκιών, παράγονται δύο συστατικά που αποτελούν το Άγαρ Άγαρ: α)ο πολυσακχαρίτης αγαρόζη και β)το ετερογενές μείγμα των μικρότερων μορίων που ονομάζεται αγαροπηκτίνη.
Το Άγαρ Άγαρ είναι το φυτικό ομόλογο της ζελατίνης και πωλείται σε δύο μορφές: α) Σε αποξηραμένες λωρίδες ή νιφάδες και β) Σε σκόνη



Η εταιρία μας πουλάει το Άγαρ μόνον σε σκόνη γιατί εξυπηρετεί περισσότερες εφαρμογές.  Παράγεται σε εργαστήριο της Γερμανίας από φύκια που επεξεργάζονται στην Κίνα.
Στην τεχνολογία τροφίμων έχει την κωδικοποιημένη ονομασία Ε406 και είναι ένα απόλυτα υγιεινό προϊόν, αγνό, χωρίς χρώμα, γεύση και άρωμα. Είναι πιο σταθερό από την ζελατίνη και έχει καλύτερη υφή.Τρόπος Χρήσης (περ.Γαστρονόμος)

Είναι μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου και σιδήρου, δεν περιέχει ζάχαρη, λιπαρά και υδατάνθρακες. Αποτελείται από περίπου 80% ίνες, και χρησιμοποιείται στην μαγειρική και την ζαχαροπλαστική ως πηκτίνη (κυρίως για την παρασκευή ζελέ, μαρμελάδας, κρέμας ζαχαροπλαστικής, μούς, κέικ, πατέ, σάλτσες, σούπες, ρύζι και πολλών άλλων). Ταιριάζει απόλυτα σε χορτοφαγικά(vegan) και νηστίσιμα προϊόντα αλλά και σε προϊόντα που απευθύνονται σε θρησκευτικές ομάδες με περιορισμούς στην κατανάλωση ζωικών προϊόντων (Εβραίοι, Μουσουλμάνοι). 

Η πληθώρα φυτικών ινών , το καθιστούν εξαιρετικό εντερικό ρυθμιστή και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καθαρτικό. Βοηθά στην πέψη, την απώλεια βάρους και την αποτοξίνωση του οργανισμού. 
Επίσης στην βιολογία και στην μικροβιολογία, τοποθετείται ως θρεπτικό υλικό στα τρυβλία Πέτρι (βλ.wiki)

No comments: