Tuesday 9 May 2017

Κίστος ο κρητικός ( Cistus incanus ) - Rockrose



Η θερμοκρασία ανεβαίνει στην Κρήτη και πλησιάζει η ώρα για την νέα εσοδεία του Κίστου (Αλαδανιά , Λάβδανος,  Κουνούκλα, Rock-rose). 

Ο Κίστος (Cistus incanus/creticus) είναι ένα εξαιρετικό αρωματικό φυτό που μας δίνει δύο προϊόντα:
α)Τα φύλλα του που χρησιμοποιούνται σαν βοτανικό αφέψημα(τσάι) ή έγχυμα
β)Η ρητίνη των φύλλων του που χρησιμοποιείται σαν θυμίαμα και σαν α΄ύλη για την παραγωγή καλλυντικών και αρωμάτων


Οι συνεργάτες μας παραγωγοί, κυρίως από τις επαρχίες Μαλεβιζίου και Μυλοποτάμου, θα ξεκινήσουν την συγκομιδή μόλις «σβήσει» το άνθος και τα φύλλα θα έχουν ωριμάσει αρκετά.
Το «μάζεμα» της ρητίνης θα γίνει αργότερα κατά την διάρκεια των πιο θερμών ημερών του Αυγούστου, χτυπώντας τα φυτά με τα «λουριά». Μια ιδιαίτερα δύσκολη χειρονακτική εργασία.



Το αφέψημα από τα φύλλα του Κίστου είναι ένα ευεργετικό ρόφημα, πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες(πολυφαινόλες) με έντονη αντιιική δράση που κερδίζει συνεχώς περισσότερους πληροφορημένους καταναλωτές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η γεύση του είναι φυσική, ευχάριστη , ταιριάζει σε βοτανικά μείγματα με διάφορα άλλα αρωματικά φυτά και ο χρόνος εκχύλισης δεν πρέπει να είναι λιγότερος από 5λεπτά.

Στην Dictamus διαθέτουμε κάθε χρόνο μόνον νέας εσοδείας φύλλα και τριμμένα φύλλα κρητικού Κίστου (Cistus creticus), εξαιρετικής καθαρότητας και άριστων μικροβιολογικών χαρακτηριστικών, χωρίς υπολείμματα φυτοφαρμάκων και βαρέων μετάλλων .
Για πληροφορίες διαθέσιμων συσκευασιών και παραγγελίες χονδρικής, πατήστε εδώ.

No comments:

Κρητικά Βότανα νέας εσοδείας 2023

 Ξεκίνησε η συγκομιδή των κρητικών βοτάνων, εσοδείας 2023. Η παρατεταμένη ανομβρία του χειμώνα επηρέασε σημαντικά τη παραγωγή και οι ελάχισ...