Wednesday 9 December 2020

Χριστουγεννιάτικα βότανα - Δενδρολίβανο: το σύμβολο της πίστης

 


Ποια είναι λοιπόν τα βότανα των Χριστουγέννων;
🌿 Το δενδρολίβανο είναι σύμβολο της πιστής φιλίας!
ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ:
1. Αντιμικροβιακή δράση
Έχει αντιμικροβιακή δράση και μάλιστα μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα χρησιμοποιείτο ως αντισηπτικό στα γαλλικά νοσοκομεία.
2. Βακτηριοκτόνος δράση
Επιπλέον, έχει βακτηριοκτόνο δράση, αφού βρέθηκε ότι αναστέλλει έξι μικροοργανισμούς που αλλοιώνουν συνήθως το κρέας και αντιμυκητησιακή δράση, εφόσον φάνηκε από έρευνες ότι αναστέλλει μερικώς την ανάπτυξη, καθώς και την παραγωγή τοξινών από διάφορους μύκητες.
3. Αντιοξειδωτική δράση
Παράλληλα, διαθέτει αντιοξειδωτική δράση. Ως γνωστόν, οι ελεύθερες ρίζες έχουν σχετιστεί με διάφορα βιολογικά φαινόμενα, όπως φλεγμονή, γήρας, καρκινογένεση. Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες των εκχυλισμάτων του δενδρολίβανου βασίζονται στα φαινολικά συστατικά του.
4. Αντικαρκινικές ιδιότητες
Πολλά από τα συστατικά του φυτού έχουν δείξει τις αντικαρκινικές του ιδιότητες σε in vitro και in vivo μοντέλα. Μία ακόμα ιδιότητα του αιθέριου έλαιου του δενδρολίβανου είναι η ενίσχυση της γνωστικής λειτουργίας.
5. Βελτίωση μνήμης και συγκέντρωσης
Ανακαλύφθηκε ότι μπορεί να ενεργοποιήσει το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, βελτιώνοντας την ποιότητα μνήμης, την ικανότητα συγκέντρωσης, αλλά και τη διάθεση των ατόμων.
6. Μείωση γλυκόζης και χοληστερόλης
Πέραν όλων αυτών, σε πρόσφατες μελέτες βρέθηκε ότι μπορεί να μειώσει τη γλυκόζη αίματος και τα επίπεδα χοληστερόλης και να βοηθήσει στον έλεγχο του βάρους.

No comments:

Κρητικά Βότανα νέας εσοδείας 2023

 Ξεκίνησε η συγκομιδή των κρητικών βοτάνων, εσοδείας 2023. Η παρατεταμένη ανομβρία του χειμώνα επηρέασε σημαντικά τη παραγωγή και οι ελάχισ...