Monday 14 September 2020

Τσάι Darjeeling-Darjeeling tea

 


Πρόσφατα, μια πολύ καλή φίλη και πελάτισσα στην εταιρία  μας, έστειλε ένα ερώτημα σχετικά με την κατάταξη των τσαγιών Darjeeling: "σε ποιά κατηγορία ανήκει ; στα μαύρα ή τα πράσινα;"

Να λοιπόν μερικές χρήσιμες πληροφορίες για τα μοναδικά αυτά τσάγια που παράγονται στο Darjeeling.

Αυτή η περιοχή της Ινδίας, επιλέχθηκε κατά την περίοδο της αποικιοκρατίας(μέσα του 1800) από τους Βρετανούς, για να καλλιεργήσουν πειραματικά τσάι προσδοκώντας μια πιθανή απεξάρτηση από το μονοπώλιο της Κίνας. Τα φύλλα του φυτού Camelia sinensis, ευδοκιμούσαν στο Darjeeling και έτσι η Ινδία ξεκίνησε δυναμικά την παραγωγή τσαγιού.

Από το 2004, το τσάι Darjeeling κατοχυρώθηκε ως προϊόν  προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ/GI) των περιφερειών του Darjeeling και της Kalimpong στην Ινδική πολιτεία της Δυτικής Βεγγάλης.

Στο Darjeeling, υπάρχουν πολλές μεγάλες φυτείες τσαγιού, μεγάλα κτήματα, που παράγουν κυρίως μαύρο τσάι.
Σε μερικά χωριά όμως αυτής της περιοχής, παράγουν σίγουρα πράσινο, λευκό αλλά και oolong τσάι, που επίσης καλύπτεται από το ΠΟΠ πρότυπο "Darjeeling tea" .
Οι ιδανικές συνθήκες που δημιουργεί το μικροκλίμα και το πλούσιο έδαφος ,δίνουν ένα μοναδικό συνδυασμό γεύσης και επίγευσης σε όλα τα τσάγια που παράγονται εκεί.

Κάθε κτήμα στο Darjeeling, χρησιμοποιεί το δικό του ειδικό εξοπλισμό για την επεξεργασία του τσαγιού που συνήθως ξεκινάει μαζί με την έναρξη της συγκομιδής που  διαρκεί από το Μάρτιο έως το Νοέμβριο, ένα χρονικό διάστημα που χωρίζεται σε τέσσερις "κοπές":
Στην πρώτη"κοπή" συλλέγονται τα νεαρά φύλλα που εμφανίζονται μετά τη χειμερία νάρκη των φυτών και χαρακτηρίζονται από λουλουδένια γεύση και πολύ ελαφριά στιφάδα. Από αυτή την "κοπή" μπορεί να παραχθεί και λευκό τσάι, με την κατάλληλη επεξεργασία.
Η δεύτερη "κοπή" ξεκινάει αφού οι φυτείες έχουν προσβληθεί από δύο τοπικές ποικιλίες εντόμων, μια ακρίδα και μια πεταλούδα, που βοηθούν τα φύλλα να αποκτήσουν ένα ξεχωριστό "μοσχάτο" άρωμα και φίνα γεύση, όπως τα χαρακτηρίζουν οι γευσιγνώστες του τσαγιού.
Η τρίτη "κοπή" γίνεται κατά την διάρκεια του θερμού και υγρού κλίματος των μουσώνων, που βοηθούν την γρήγορη και πλούσια ανάπτυξη των φύλλων, χωρίς όμως ιδιαίτερα γευστικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά. Οι μεγάλες ποσότητες των τσαγιών που παράγονται από αυτή την κοπή, προορίζονται κυρίως για χαρμάνια και φτηνές αγορές.
Κατά την τέταρτη "φθινοπωρινή κοπή", τα νεαρά φύλλα μοιάζουν πολύ με αυτά της δεύτερης, αλλά το άρωμα είναι πιο ήπιο και λιγότερο "φλύαρο" .
Με εξαίρεση την πρώτη κοπή, το τσάι στο Darjeeling παρασκευάζεται με τη ορθόδοξη διαδικασία (Orthodox) που θα περιγράψουμε παρακάτω:
Αμέσως μετά τη συλλογή των φύλλων, αυτά μεταφέρονται στην εγκατάσταση του κτήματος όπου ένα στρώμα θερμού αέρα θα τα ξεράνει ελαφρώς, ώστε να ραγίσουν εύκολα και να ξεκινήσει η διαδικασία της οξείδωσης όταν αυτά θα τυλιχτούν, χωρίς όμως να σπάσουν. Είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα των τσαγιών Darjeeling, τα φύλλα του τσαγιού να έχουν αφυδατωθεί περισσότερο κατά το πρώτο αυτό στάδιο, ώστε να κρατούν απαλό πράσινο χρώμα και πολυφαινολικά συστατικά. Σε κάποια κτήματα παράγεται και τσάι oolong αφού περιορίζεται σημαντικά ο χρόνος της οξείδωσης.
Στη συνέχεια , μετά από αυτό το στάδιο της οξείδωσης,  περνούν από το στάδιο του "καβουρντίσματος", πάνω σε θερμαινόμενα "τηγάνια" ώστε να πέσει η υγρασία στα επίπεδα του 2% και να σφραγιστούν οι πόροι που θα ξανανοίξουν με το ζεστό νερό που θα εγχύσουν οι καταναλωτές.

Πώς θα τα απολαύσετε:
Οι γευσιγνώστες προτείνουν για αυτή την κατηγορία μαύρων τσαγιών, θερμοκρασία νερού μεταξύ 90 και 95 βαθμών Κελσίου, διάρκεια μονής εκχύλισης 3 έως 4 λεπτά ενώ αν επιλέξετε διπλή εκχύλιση(που δεν είναι δημοφιλής στην Ευρώπη αλλά δίνει ένα άψογο αποτέλεσμα) τότε η πρώτη θα πρέπει να γίνει με νερό 80 έως 85 βαθμών για 2-3λεπτά και η δεύτερη όπως την μονή δηλαδή με νερό 90-95 βαθμών για 3-4 λεπτά. Για κάθε 150ml νερού χρησιμοποιείστε 1 κουταλάκι του γλυκού ή 2-3 γραμμάρια ολόκληρα φύλλα τσαγιού. Στο τσάι Darjeeling δεν συνηθίζεται να προσθέτουμε γάλα ,κρέμα και ζάχαρη ή άλλες γλυκαντικές αλλά συνοδεύει άριστα ελαφριά γεύματα πλούσια σε υδατάνθρακες.


Συμπερασματικά λοιπόν , το κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα των τσαγιών Darjeeling είναι το μοσχάτο άρωμα και η ντελικάτη γεύση της δεύτερης και τέταρτης κοπής.

Δεν μένει παρά να τα δοκιμάσετε . Θα τα βρείτε σίγουρα σε όλα τα ενημερωμένα καταστήματα πώλησης τσαγιού. 


 


 

No comments:

Κρητικά Βότανα νέας εσοδείας 2023

 Ξεκίνησε η συγκομιδή των κρητικών βοτάνων, εσοδείας 2023. Η παρατεταμένη ανομβρία του χειμώνα επηρέασε σημαντικά τη παραγωγή και οι ελάχισ...