Wednesday 10 June 2020

Δενδρολίβανο Rosemary - Ροσμαρίνος ο φαρμακευτικός




Το δεντρολίβανο είναι ένα αρωματικό βότανο που έχει μακρά ιστορία τόσο μαγειρικής όσο και φαρμακευτικής χρήσης. Είναι ένας αειθαλής θάμνος με κοντές βελόνες σαν πεύκα. Ανήκει στην οικογένεια των Lamiaceae και συναντάται στην περιοχή της Μεσογείου. Το δεντρολίβανο χρησιμοποιείται στη μαγειρική από τουλάχιστον το 500 π.Χ.

Το "δεντρολίβανο" λέγεται και «αρισμαρί» , που προέρχεται από τις λατινικές λέξεις "ros", που σημαίνει "δροσιά" και "marinus", που σημαίνει "θάλασσα", δηλαδή "δροσιά της θάλασσας", καθώς ο θάμνος συναντάται σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Επειδή το δεντρολίβανο έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε υγρασία ακόμη και όταν είναι φρέσκο, διατηρεί τη γεύση του και μετά την ξήρανση. Συνίσταται η θραύση των αποξηραμένων φύλλων πριν τη χρήση τους, λόγω του μεγάλου μήκους τους, χωρίς όμως αυτό να είναι υποχρεωτικό.

Στο μαγείρεμα, το δεντρολίβανο χρησιμοποιείται ως καρύκευμα σε μια ποικιλία πιάτων. Ταιριάζει με κοτόπουλο, αρνί, χοιρινό, μπριζόλες και ψάρια. Το ψιλοκομμένο δεντρολίβανο μπορεί να προστεθεί σε ζύμη ψωμιού ή μπισκότου και η γεύση θα εγχυθεί καθ’ 'όλη τη διάρκεια του μαγειρέματος. Πατάτες, φασόλια και φακές είναι φαγητά τα οποία συνδυάζονται επίσης καλά με το δεντρολίβανο.

Πέρα όμως από την προσθήκη του κατά το μαγείρεμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με εναλλακτικούς τρόπους. Μαζί με άλλα βότανα αρωματίζει διάφορα λάδια, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε στο μαγείρεμα είτε για πασπάλισμα δίνοντας ένα υπέροχο άρωμα και γεύση. Ενδεικτικά για την παρασκευή αρωματικού ελαιόλαδου μπορείτε να ζεστάνετε ½ κούπα αποξηραμένου δενδρολίβανου με 1 κούπα ελαιόλαδου για 10 min. Μόλις το ελαιόλαδο ζεσταθεί, κλείνετε την φωτιά και το αφήνετε στην θερμότητα για 1 ώρα περίπου. Έπειτα το αποθηκεύετε σε ένα αεροστεγές γυάλινο δοχείο για 2 μέχρι 6 μήνες.

Επιπλέον, το δενδρολίβανο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προετοιμασία μαρινάδας. Ενδεικτικά μπορείτε να συνδυάσετε αποξηραμένο δενδρολίβανο με μαύρο πιπέρι, σκόρδο , λεμόνι, αλάτι και ελαιόλαδο. Το αποθηκεύετε σε ένα γυάλινο αεροστεγές δοχείο. Η μαρινάδα αυτή συνδυάζεται ιδανικά με κρέατα και κοτόπουλο.

Ως φαρμακευτικό βότανο, το δενδρολίβανο συνιστάται εδώ και πολύ καιρό για την ενίσχυση του εγκεφάλου και της μνήμης. Το βότανο περιέχει ουσίες που είναι χρήσιμες για τη βελτίωση της πέψης και την αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος. Το αιθέριο έλαιο του χρησιμοποιείται στην παραγωγή καλλυντικών, καθώς έχει ευεργετικές ιδιότητες για το δέρμα αλλά και για το τριχωτό της κεφαλής.

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

1.       Έχει αντιβακτηριακή και αντιμικροβιακή δράση. Μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση αιθέριου ελαίου του δενδρολίβανου μπορεί να μειώσει το μικροβιακό φορτίο των τροφίμων και να αυξήσει την διάρκεια ζωής τους.

2.       Έχει αντιοξειδωτική δράση. Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες των εκχυλισμάτων του δενδρολίβανου βασίζονται στα φαινολικά συστατικά του, προστατεύοντας τον οργανισμό μας από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για διαφορές ασθένειες.

3.       Βελτιώνει την μνήμη και την αυτοσυγκέντρωση. Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να ενεργοποιήσει το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, βελτιώνοντας την ποιότητα μνήμης, την ικανότητα αυτοσυγκέντρωσης, αλλά και τη διάθεση των ατόμων.

4.       Μπορεί να μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης και χοληστερίνης στο αίμα και κατ’ επέκταση να συμβάλει στην διατήρηση του σωματικού βάρους.

 

Συμπερασματικά το δενδρολίβανο είναι ένα βότανο, το οποίο πέρα από τις γευστικές και αρωματικές ιδιότητες που προσδίδει με την χρήση του είναι και εξαιρετικά ωφέλιμο για την υγείας μας.

No comments:

Κρητικά Βότανα νέας εσοδείας 2023

 Ξεκίνησε η συγκομιδή των κρητικών βοτάνων, εσοδείας 2023. Η παρατεταμένη ανομβρία του χειμώνα επηρέασε σημαντικά τη παραγωγή και οι ελάχισ...