Tuesday 14 April 2020

ΑΥΓΑ ΒΑΜΜΕΝΑ ΜΕ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ!


Το Πάσχα πλησιάζει μαζί με όλες τις παραδόσεις που το συνοδεύουν. Μία από αυτές είναι το βάψιμο των αυγών.
Χρησιμοποιώντας φυσικά υλικά αποφεύγουμε την χρήση χρωστικών του εμπορίου για το βάψιμο των αυγών. Ναι, ναι ΦΥΣΙΚΑ. Με αυτόν τον τρόπο δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος κατανάλωσής τους από μικρά παιδιά αλλά και μεγάλους!

Η τεχνική που ακολουθείται για οποιοδήποτε υλικό είναι η παρακάτω:
🐣Φέρνουμε σε βρασμό 1 λίτρο νερό και στη συνέχεια προσθέτουμε τα υλικά ανάλογα με το επιθυμητό χρώμα.
🐣Μειώνουμε την θερμότητα και βράζουμε για περίπου 30 λεπτά. Αν επιθυμείτε πιο έντονο χρώμα παρατείνετε την διάρκεια του βρασμού. Προσοχή το χρώμα των αυγών θα είναι λιγότερο έντονο από το χρώμα που βλέπετε.
🐣Απομακρύνουμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. Προσθέτουμε 2 – 3 κουταλιές της σούπας λευκό ξύδι και ανακατεύουμε.
🐣Μεταφέρουμε το υγρό σε ένα βάζο κατά προτίμηση να κλείνει ερμητικά και μόλις έρθει σε θερμοκρασία δωματίου προσθέτουμε τα αυγά.
🐣Αφήνουμε τα αυγά στο υγρό αρκετή ώρα μέχρι να πάρουν την επιθυμητή ένταση του χρώματος. Ενδεικτικά μπορείτε να το αφήσετε κατά την διάρκεια της νύχτας.
🐣Όταν απομακρύνουμε τα αυγά από το βάζο, τα αφήνουμε να στραγγίξουν και αν επιθυμούμε περνάμε με ένα χαρτί στο οποίο έχουμε βάλει λίγο ελαιόλαδο για να αποκτήσουν γυαλιστερή όψη.

🥚ΡΟΖ ΧΡΩΜΑ
Για να αποκτήσουν τα αυγά ροζ χρώμα προσθέστε στο νερό σκόνη παντζαριού.
🥚ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΧΡΩΜΑ
Για να αποκτήσουν τα αυγά πορτοκαλί χρώμα μπορείτε να προσθέσετε είτε ξεχωριστά μπαχαρικά που περιέχουν υποκίτρινή χρωστική, όπως είναι ο Κουρκουμάς Σκόνη, ο κρόκος Κοζάνης, η Πάπρικα, το Τσίλι ή σκόνη καρότου ή εναλλακτικά ένα μείγμα από αυτά ανάλογα την ένταση του χρώματος που επιθυμείτε.
🥚ΠΡΑΣΙΝΟ ΧΡΩΜΑ
Για να αποκτήσουν τα αυγά πράσινο χρώμα προσθέστε στο νερό σκόνη Σπιρουλίνας είτε Σκόνη Χλωρέλλας είτε Σκόνη Matcha (είτε μείγμα των δύο συστατικών.)
🥚ΜΠΛΕ ΧΡΩΜΑ
Για να αποκτήσουν τα αυγά μπλε χρώμα προσθέστε στο νερό μείγμα από blueberries και blackberries.
🥚ΚΟΚΚΙΝΟ ΧΡΩΜΑ
Για να αποκτήσουν τα αυγά κόκκινο χρώμα προσθέστε στο νερό κομμάτια ρίζας του φυτού «Ριζάρι».

No comments:

Κρητικά Βότανα νέας εσοδείας 2023

 Ξεκίνησε η συγκομιδή των κρητικών βοτάνων, εσοδείας 2023. Η παρατεταμένη ανομβρία του χειμώνα επηρέασε σημαντικά τη παραγωγή και οι ελάχισ...